Katalog

Exportpages Adria d. o. o.

Exportpages Adria d. o. o.

Exportpages Adria d. o. o.

19.04.2021 00:04

Indijsko tržište traži specijalizirana tehnološka rješenja koja nude hrvatske tvrtke

U suorganizaciji HGK, Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu, Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba i Federacije indijskih komora trgovine i industrije (The Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry – FICCI), održan je 13. travnja 2021. godine virtualni Hrvatsko-indijski poslovni forum na kojem su predstavnici FICCI-a predstavili indijsko tržište i mogućnosti poslovanja na njemu, dok je indijskim sudionicima hrvatska strana prezentirala gospodarske prilike u Hrvatskoj.

 

Prema posljednjim dostupnim podacima za 2019. godinu, nešto više od 11 posto indijske trgovine vrijedne 80 milijardi eura bilo je s EU-om. Međutim, trgovina EU-a s Indijom iznosi samo 1,9 posto ukupne robne razmjene EU-a u 2019., što je znatno iza SAD-a (15,2 posto), Kine (13,8 posto) i Velike Britanije (12,6 posto).

 

Manish Singhal, zamjenik glavnog tajnika FICCI-a naglasio je da se hrvatski poduzetnici ne trebaju bojati veličine indijskog tržišta jer se njihova proizvodnja u suradnji s domaćim partnerima lako može skalirati i prilagoditi potrebama pa i izvozu na treća tržišta. Na turizam se osvrnuo i indijski veleposlanik u Hrvatskoj Raj Kumar Srivastava spomenuvši ga u kontekstu suradnje u tzv. 4T područja (tehnologija, trgovina, talent i turizam).

 

Predsjednik Indijsko-hrvatskog gospodarskog kluba Ivica Žigić je istaknuo kako moramo nadrasti stereotipe da je Indija preveliko tržište za hrvatske tvrtke, odnosno da je Hrvatska mala i nepoznata ekonomija za Indijce.

 

Petar Ljubičić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Indiji, izjavio je da dobri odnosi Indije i Hrvatske traju desetljećima pa i stoljećima. Naglasio je važnost pregovora između EU i Indije u svibnju koji će regulirati sporazume o trgovini i investicijama.

Više vijesti

Objavljen je natječaj „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“.

Pogledajte naš novi prezentacijski video!

 

Za sada su dostupne...

Olakšajte svoje poslovanje uz naše pouzdane partnere, koji će za korisnike Exportpa...