Katalog

KARL MAYER Holding SE & Co. KG

KARL MAYER Holding SE & Co. KG

KARL MAYER Holding SE & Co. KG

01.11.2023 01:11

Inovacije – više od pukih izuma

Visoko učinkovite inovacije kroz projekt „Integirani razvoj proizvoda“ KARL MAYER GRUPE s IPEK – Institutom za razvoj proizvoda pri KIT-u

Inovacije su jedan od najvažnijih čimbenika uspjeha GRUPE KARL MAYER i temelj su njezine reputacije: tvrtka se desetljećima smatra utjecajnim tehnološkim liderom u tekstilnoj industriji. Kako bi razvio svoja pionirska rješenja, lider u industriji ide različitim putevima, uključujući potpuno nove, kao što pokazuje primjer suradnje između njegovog odjela strojeva za pletenje i IPEK - Instituta za razvoj proizvoda na Tehnološkom institutu Karlsruhe (KIT).

Zajednički projekt spaja praksu i istraživanje, a započeo je 12. listopada 2023. početnim sastankom u sjedištu GRUPE KARL MAYER u Obertshausenu. Glavni akteri su 42 IPEK-ova studenta koji u sedam timova razvijaju ekskluzivna rješenja za jedinstveni inovacijski zadatak koji tvrtka postavlja u kompaktnoj kreativnoj fazi. Rezultati – jedan prototip po radnoj skupini – trebali bi biti predstavljeni već u veljači 2024. Osim toga, očekuje se širok spektar pozitivnih impulsa za unutarnje razvojne aktivnosti, jer inovacije zahtijevaju ne samo dobre ideje već i učinkovite metode.

 

Prototipovi, metodičko znanje i više

Predmet zadatka u KARL MAYER-u je pletaći stroj. Mora biti posebno optimiziran kako bi zadovoljio zahtjeve upotrebe budućih kupaca. Pogled u budućnost trebao bi se protegnuti do 2030. godine.

Knut Wantzen, interni klijent projekta, nada se inspiraciji iz vanjske perspektive i učincima učenja. “Učimo više o procesu koji stoji iza savršenog inovacijskog procesa io najnovijim metodama razvoja proizvoda te dobivamo ideje o tome što je s njima moguće”, kaže voditelj odjela naprednih značajki u KARL MAYER-u.

Pri rješavanju postavljenog zadatka mladi koriste najnovija organizacijska znanja i suvremene razvojne metode iz IPEK-a - istraživačkog fokusa instituta - kao i provjerene alate iz sličnih projekata. Projekt postoji već 25 godina. Pokreće se jednom godišnje s drugim odabranim partnerom, uključujući velike tvrtke kao što su BMW, Bosch, TRUMPF i Hilti. KARL MAYER veseli se što će biti tamo 2023.

Osim toga, Knut Wantzen i voditeljica projekta Alexandra Bahnmann očekuju pozitivne učinke u izgradnji brenda i akviziciji kvalificiranih radnika. “Samo odabrani, vrhunski i obučeni studenti sudjeluju u željenom IPEK-ovom praktičnom projektu – što je dobra prilika za nas da im se predstavimo kao inovativni poslodavac,” kaže menadžer za inovacije u KARL MAYER-u.



Provjereni pristup za zahtjevne zadatke

Sav rad prema zahtjevnom cilju je u rukama učenika. Od analize tržišta do izrade prototipa, sve rade samostalno ambiciozni inženjeri strojarstva, industrijski inženjeri, inženjeri mehatronike i inženjeri elektronike - i to prema strogom rasporedu.

Na kick-offu u listopadu u KARL MAYER GRUPI budući su stručnjaci po prvi put saznali tko je njihov klijent. Upoznali su tvrtku tijekom obilaska tvornice vezane uz strojeve i mogli su uspostaviti važne kontakte na večernjem događaju. Odmah nakon toga vratili smo se u IPEK kako bismo započeli stvarni posao. U nekoliko faza provode se istraživanja, procjenjuju se potencijali, razvijaju scenariji i analiziraju trendovi. Pojavljuju se ideje i koncepti koji se određuju po prioritetima i razrađuju u fazama nakon redovitih ključnih sastanaka s GRUPOM KARL MAYER. Odluke o sljedećem koraku donosi povjerenstvo klijenta.

“Na kraju imamo sedam prototipova za sedam ideja, ali i brojne druge pristupe na različitim razinama zrelosti koji bi nam mogli biti dugoročno zanimljivi,” objašnjava Knut Wantzen.

 

 

 


 

Više vijesti

Digitalizacija Akademije KARL MAYER